Wanneer je al een tijdje in een relatie zit, ontwikkel je samen met je partner een routine. Deze routine geeft rust en duidelijkheid. Je weet precies waar je aan toe bent en wat er van je verwacht wordt. Maar ook in de seks kan er een routine ontstaan. Iedere week op dezelfde avond, tijd, plaats en manier. Herken jij het ook? Mag het van jou wel wat spannender? Met een paar kleine aanpassingen komt het vuur weer terug in bed!

Plaats.

Hebben jullie iedere week op woensdagavond seks, omdat dat de enige avond is waarop jullie samen naar bed gaan? Het is erg gemakkelijk om die nachtzoen een potje rollebollen te laten worden en na afloop gelijk in slaap te vallen. Toch kan het na een paar keer een beetje standaard aanvoelen. Waarom zou je wachten totdat je samen in bed ligt? Aan het begin van de relatie deden jullie het toch ook op andere plekken? Wacht je partner een keer op in mooie lingerie en heb weer seks op de bank. Rijden jullie samen naar huis vanaf een avondje sporten? Stop onderweg (op een afgelegen plekje) en verwen die ander in de auto. Zit je partner nog te werken, ga op schoot zitten en voor je het weet hebben jullie seks op het bureau.

Standjes.

Niet alleen de plaats waar wordt gevreeën, maar ook de volgorde en standjes kunnen soms een echte routine worden. Voordat jullie beginnen, kan je de stappen al uitstippelen. Er zijn zoveel verschillende houdingen waarop je kunt vrijen. Veel vragen alleen om een kleine verandering op de positie die je al gewend bent. En je hoeft ook zeker niet voor alle standjes acrobatische toeren uit te halen. Het missionarisstandje (waarbij de man bovenop ligt) voelt al heel anders wanneer de vrouw haar benen op trekt of in de nek van de partner legt. In plaats van op handen en knieën te gaan zitten, kan je ook een keer plat op je buik gaan liggen. Internet en de Kamasutra geven honderden voorbeelden. Leef je uit!

Neem zelf de leiding.

Is de seks altijd hetzelfde en ben je daar tevreden mee? Top! Blijf genieten van de liefdesdaad met je partner. Wil je graag meer afwisseling? Neem dan zelf het heft eens in handen. Zonder actie zal er niets veranderen. Open het gesprek met je partner en laat hem/haar weten dat je ook andere dingen uit zou willen proberen. Ook kan jij het initiatief tijdens het vrijen nemen. Je hoeft niet te wachten totdat je partner laat blijken dat hij of zij zin heeft. Jij kan dat ook doen. En door een zacht duwtje in de goede richting ben je zo van positie veranderd. Wees niet verlegen. Veel mensen vinden het opwindend wanneer de ander de leiding neemt. Maar, pas op! Parkeer je fiets niet ongevraagd in de achteringang. Niet iedereen is hier van gediend en voor je het weet staat je fiets voortaan buiten.