Ben jij bang dat er iets mis is, omdat je denkt dat je niet vaak genoeg vrijt met je partner? Schiet jij iedere keer in de stress door de berichten in de media die laten zien dat de gemiddelde Nederlander 2 tot 3 keer per week seks heeft? Dit is nergens voor nodig! Deze berichten zeggen niets over jouw relatie of jou als persoon. Het laat alleen zien dat de media graag over dit onderwerp bericht. Het is volkomen onnodig om je naar aanleiding van een gemiddelde druk te maken. Er bestaat namelijk geen vast aantal keer dat je per week seks hoort te hebben. Ik zal je vier redenen geven waarom je dat gemiddelde mag vergeten.

De eerste reden is dat het heel normaal is dat wanneer je langer een relatie hebt je minder seks zult hebben dan aan het begin van je relatie. Aan het begin ben je verliefd en razen de hormonen door je lichaam. Het enige dat op dat moment belangrijk is, is het dichtbij je partner zijn. Na een tijdje wordt het rustiger en is er ook weer plaats voor andere dingen in je leven. Dingen zoals je werk, kinderen, vrienden, sporten. Dingen die belangrijk zijn en je ook gelukkig maken. En wees nou eens eerlijk. Als je nog steeds iedere dag alleen maar met elkaar in bed zou liggen, heb je voor al die andere dingen toch geen tijd meer? Wat is voor jou belangrijker? Alleen maar seks of een rijk gevuld leven waarbij je de seks afwisselt met andere leuke en belangrijke dingen?

De tweede reden is dat een relatie altijd een soort golfbeweging maakt. Hiermee bedoel ik dat je de ene periode meer seks hebt dan de andere periode en dat die periodes elkaar blijven afwisselen. Dit is heel natuurlijk. En zeker geen teken dat er per definitie iets niet goed zit in je relatie. Heb je op dit moment niet zo vaak seks met je partner? Jullie zitten waarschijnlijk gewoon in de rustigere periode om over een tijdje weer helemaal in elkaar op te gaan. Je hoeft je niet druk te maken!

De derde reden is dat het gemiddelde dat in de media wordt genoemd eigenlijk niets zegt. Je weet helemaal niet of die mensen waarop het gemiddelde is gebaseerd wel eerlijk waren over hun seksfrequentie. Misschien hebben ze het wel mooier gemaakt dan het is. Ook weet je niet in welke fase van hun relatie en leven de mensen die meededen zitten. Seks hebben is nogal afhankelijk van of je kleine kinderen rond hebt lopen, of je net in een relatie zit of al 20 jaar bij elkaar bent, of je beperkingen door je gezondheid hebt en of je blij en gelukkig met je relatie en je leven bent. Plus dat er wordt gesproken over een gemiddelde. Dat betekent dus dat er mensen tussen zullen zitten die hebben aangegeven dat zij het tien keer per week doen en mensen die één keer per maand vrijen. Kortom, wat zegt dat gemiddelde nou eigenlijk?

De vierde en belangrijkste reden om je niets aan te trekken van het gemiddelde aantal keer seks dat de Nederlander zou hebben is dat iedereen anders is. De ene persoon wil vijf keer op een dag en van een ander hoeft het nooit. Het is afhankelijk van jouw behoefte en de behoefte van je partner. Het gaat erom wat voor jullie allebei goed voelt. Luister naar je eigen behoefte en praat met je partner over die van hem of haar. Kijk hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat jullie allebei tevreden zijn. Dat is het enige wat telt!