Je kunt niet van een ander houden voordat je van jezelf houdt. Je kent dit cliché vast wel. Maar zoals met ieder cliché is het alleen een cliché geworden, omdat er een kern van waarheid in zit. Van jezelf houden is niet alleen heel goed voor jezelf. Je liefdesleven wordt er ook leuker door!

1. Je straalt uit hoe je over jezelf denkt.

Wanneer je jezelf niets waard vindt, zal dat aan je te zien zijn. Anderen merken dat op aan de manier waarop je over jezelf praat, hoe je jezelf verzorgt en hoe je je gedraagt. Dominante persoonlijkheden, agressieve mensen, vreemdgangers en bijvoorbeeld narcisten pikken dit ook op. Voor hen ben je een aantrekkelijke (potentiele) partner, want zij kunnen bij jou zonder veel tegengas helemaal los gaan. Val jij vaak op de verkeerde? Leer jezelf te waarderen en geef zo alleen de personen die het echt verdienen een kans.

2. Als je niet om jezelf geeft, wordt het lastig om liefde te ontvangen.

Als je jezelf lelijk, saai of dom vindt, is het moeilijk om te geloven dat een ander jou de mooiste en leukste persoon op aarde vindt. De complimentjes, aandacht en liefde die de ander jou geeft, zijn dan moeilijk om te ontvangen. Je gelooft het niet, zoekt er misschien iets achter, wuift het weg en je neemt afstand. En dat is precies wat de ander voelt. Al aan het begin van de relatie of pas na jaren, zal dit de ander opbreken. Jij vindt het toch ook niet leuk als jij iemand een cadeautje geeft en de ander het gelijk in de prullenbak gooit?

3. Samen dingen doen is leuk. Afhankelijkheid wordt irritant.

Een van de leukste dingen aan een relatie is dat je samen dingen gaat doen. Samen naar de bioscoop, samen boodschappen doen, samen op visite bij de (schoon)ouders. Het vergroot de band tussen jullie. Maar, ja hier is de maar weer! Maar, wanneer je je vriendschappen hebt laten versloffen, je gestopt bent met die danslessen waar je zo van genoot, je je geliefde hond bij je ouders hebt gebracht omdat je partner allergisch is, etc. ben je afhankelijk van je partner geworden om leuke dingen te doen. Hij/zij is het enige leuke dat je nog in je leven hebt. Dit is een erg grote last voor de ander om te dragen. Jij gaat in zijn/haar ogen zeuren en claimen, hij/zij raakt geïrriteerd omdat hij/zij er wel graag even alleen op uit wil. Geef om jezelf en koester de dingen die jij leuk vindt. Zo heb je s ’avonds ook nog iets om met elkaar over te praten!

4. Je hebt een gelijkwaardige relatie.

Wanneer je blij bent met jezelf waardeer je wie je bent, plaats je commentaar in het juiste perspectief en bewaak je je grenzen. En omdat je weet hoe belangrijk dat is, geef je de ander de ruimte om dat ook te doen. Jullie zijn allebei jezelf, er valt te praten over dingen die jullie niet zo leuk vinden en hierbij zijn jullie gevoelens en meningen even belangrijk. Jullie hebben een gelijkwaardige relatie. Een extra pluspunt hiervan is dat je alleen dan een oordeel kunt vellen over of je wel of niet bij de juiste persoon bent.