Er is niets zo fijn als een goede relatie. Het leven is leuker, je hebt meer zelfvertrouwen, je ervaart minder stress en je bent gelukkiger. Aan de andere kant kan een slechte relatie je emotioneel uitputten en je leven een stuk minder leuk maken. Het is begrijpelijk dat iedereen graag een goede relatie verkiest boven een slechte relatie. Maar een relatie goed houden is niet altijd gemakkelijk. Soms is het niet helemaal duidelijk wat er nou niet helemaal lekker zit en het vraagt om tijd en energie. Met deze 7 tips help ik jou om je relatie goed te houden.

1. Doe je best.

Geloof jij ook dat wanneer je de ware gevonden hebt alles spontaan en vanzelf zal blijven gaan? Dit is een mooi en romantisch idee. Alleen schuilt het gevaar in deze gedachte dat je je best niet doet voor je relatie en daardoor iets heel moois misloopt. Een goede relatie is een goede relatie omdat de interactie goed is, je er voor elkaar bent en omdat je laat zien dat je van elkaar houdt. Hoe je dit doet leer je in de loop van je leven. En je zult altijd je best moeten blijven doen om dit vast te houden. Je blijft er energie in steken. Jouw beste vriendin blijft toch ook alleen je beste vriendin omdat zij er voor je is, naar je luistert en af en toe iets leuks met je gaat doen?

2. Ga ruzies niet uit de weg.

Een relatie heb je met zijn tweeën. Twee mensen met eigen ideeën, opvattingen en gevoelens. Het is heel logisch dat dat af en toe botst. Spreek dat dan uit. Af en toe ruzie maken is niet erg. Het is juist goed voor je relatie. Ruzies laten zien waar jullie grenzen liggen en wat jullie belangrijk vinden. Alleen wanneer jullie hier echt eerlijk over zijn, kunnen jullie kijken of er een compromis is dat voor jullie allebei goed voelt.

3. Respecteer elkaar.

Je zult het echt niet altijd met elkaar eens zijn. En misschien raakt je partner compleet over zijn/haar toeren, omdat jij iets hebt gedaan wat jij niet zo belangrijk vindt. Dat kan. En dat jij er anders over denkt is ook prima. Maar respecteer de mening van je partner. Neem de gevoelens van je partner serieus. Hou er rekening mee. In een relatie zijn beide partners even belangrijk.

4. Doe af en toe iets liefs.

Iedereen wordt blij van een lief gebaar. Het is een kleine moeite om af en toe iets liefs voor de ander te doen. Stuur eens een lief berichtje, schrijf een kaartje, koop een kleinigheidje. Probeer het eens uit en ervaar hoe goed dit voor je relatie is.

5. Praat.

Communicatie is belangrijk. Waarschijnlijk kan jij, net als het merendeel van de mensen, geen gedachten lezen. Om te weten wat in de ander omgaat en om de band sterk te houden, zul je dus ook moeten praten. Over alledaagse dingen zoals hoe de dag van de ander is geweest, maar ook over waar jullie je zorgen over maken, wat jullie dromen zijn, waar jullie niet blij mee zijn en waar jullie gelukkig van worden.

6. Laat oude koeien in de sloot.

Iedereen maakt fouten. De ene fout is groot, de andere fout is verwaarloosbaar. Wat de fout ook is, het is schadelijk voor jullie band en relatie om de fout bij iedere gelegenheid weer naar boven te halen. Om de ander weer te gaan verwijten dat hij/zij die misstap heeft begaan. Neem de tijd om te beslissen of je het de ander kan vergeven en handel daarnaar. Als je hebt besloten dat je ermee kan leven, gedraag je dan ook zo. Blijf het niet steeds terughalen.

7. Zorg voor quality time.

Je hebt het druk met je werk, het huishouden, de kinderen, vrienden en familie. Je kunt hier gemakkelijk je dagen mee vullen. Soms komt tijd samen met je partner daardoor op de tweede plaats. Maar om een relatie goed te houden blijft het belangrijk om quality time met je partner te houden. Momenten waarop jullie al jullie aandacht alleen aan elkaar hoeven te geven. Dit simpele dingetje verstevigd jullie band en herinnert jullie eraan waarom jullie samen zijn. Probeer iedere dag minimaal een half uurtje te vinden om bijvoorbeeld samen te ontbijten, samen te koken of een wijntje te drinken voor het slapengaan. En plan minimaal 1x in de 2 weken een datenight in.