Je lichaam kent 7 hoofdchakra’s. Deze chakra’s zijn een energievoorziening (soort batterij) voor je lijf. Allemaal zetten zij bepaalde lichaamsfuncties, emoties, gedachten, etc. in werking. Tenminste wanneer zij voldoende energie hebben en goed functioneren. Als dit niet het geval is dan kunnen er klachten ontstaan. Maar wat gebeurt er nu precies als er een blokkade zit of je chakra niet voldoende energie heeft? 

Het basischakra.

Het eerste hoofdchakra is het basischakra. Dit chakra bevindt zich bij je billen. Het wordt ook wel stuitchakra genoemd. Zoals de naam al zegt is dit chakra de basis. In lichamelijk opzicht betekent dit dat het chakra invloed heeft op onder andere het onderlichaam en de darmen. Ook in geestelijk en emotioneel opzicht is dit chakra verbonden met je basis. Het hangt namelijk nauw samen met je gevoel van eigenwaarde, je gevoel van veiligheid, je energieniveau en het in je levensbehoefte kunnen voorzien.

Wanneer dit chakra te weinig energie heeft of er een blokkade zit, dan kan je last krijgen van zere benen, bekkenproblemen, obstipatie of diarree. Maar ook van depressieve gevoelens, angststoornissen, onzekerheid en faalangst.

Het miltchakra.

Het miltchakra is het tweede chakra. Vanuit de Malvavisie wordt dit chakra miltchakra genoemd, omdat het zich aan de voorzijde van je lichaam ter hoogte van je milt bevindt. Via zijn steeltje is het chakra ter hoogte van je broekriem verbonden aan de kundalini. Bij andere visies zie je dat dit chakra net onder je navel zit, oftewel op de gelijke hoogte als de aanhechting van het chakra aan de Kundalini. Een andere benaming is het seksueel centrum.

Het chakra heeft invloed op de geslachtsorganen, geslachtshormonen, het bekken en het functioneren van de milt. Geestelijk is het verbonden met je creativiteit, dingen doen, je relaties en verslavingsgevoeligheid. Wanneer er een blokkade in dit chakra zit of het chakra niet voldoende energie heeft, kan je bekkenklachten, last van je onderrug, blaas- of hormonale problemen krijgen. Bij veel vrouwen met menstruatieklachten is dit chakra uit balans. Ook kan het zijn dat je angstig en onzeker bent, depressief wordt, je je moeilijk kunt concentreren of seksuele- en relatieproblemen krijgt. 

De zonnevlecht.

De zonnevlecht of solarus plexus is het derde chakra. Dit chakra bevindt zich net boven je navel en is het centrum dat te maken heeft met al je gevoelens. Daarnaast is dit chakra ook verbonden met onder andere je maag, darmen, lever en nieren. Als dit chakra te weinig energie heeft kan je last krijgen van misselijkheid, buikpijn, diabetes en je stoelgang. Maar ook kan je je nerveus, angstig of depressief gaan voelen. Dit zie je ook terug in de Nederlandse gezegdes als ‘het ligt zwaar op de maag’ of een ‘knoop in je maag hebben’. Dit zijn emoties die je in je letterlijk in je buikgebied voelt.

Het hartchakra.

Wanneer je moeite hebt met loslaten van (verdrietige) gebeurtenissen, je eenzaam voelt, bang bent dat anderen niet van je houden of je vaak relaties aanknoopt waarin je eigenlijk niet gelukkig bent, kan dat wel eens te maken hebben met je hartchakra. Ook last van je bovenrug en schouders, je borstkas, hartklachten en ademhalingsproblemen hangen met dit chakra samen.

Zoals de naam al zegt ligt het hartchakra bij je hart en geeft het onder andere energie aan je hart, bloedsomloop, longen en luchtwegen.

Het keelchakra.

Het keelchakra staat in verbinding met je keel, neus, oren, slijmvliezen, gebit en je huid. Te weinig energie of een blokkade in dit chakra kan daarom problemen met deze gebieden veroorzaken. Daarnaast heeft het ook te maken met of je de neiging hebt om te liegen, overdrijven of de waarheid te verfraaien. En ook jouw vermogen om jezelf te uiten.

Het voorhoofdchakra.

Het voorhoofdchakra is het 6e chakra en zit op je voorhoofd. Heel origineel al die namen. Vanwege zijn ligging is dit chakra belangrijk voor hersenen, ogen, oren en neus. Vandaar ook dat klachten die ontstaan vanuit dit chakra hoofdpijnen, concentratieproblemen, leerproblemen, piekeren, angst en nervositeit zijn.

Het kruinchakra.

Net als het voorhoofdchakra staat het kruinchakra in verbinding met je hersenen. Hierdoor heeft het vaak te maken met hoofdpijn. Daarnaast gaat het ook verder en heeft het invloed op je zenuwen en alle klachten die hieruit voort kunnen komen.

Hebben jouw chakra’s voldoende energie?

Elk chakra heeft betrekking op specifieke lichamelijke, psychische en emotionele aspecten. Wanneer de chakra’s goed werken dan voel je je goed. Je hebt energie, zin in het leven, kan met tegenslagen omgaan, je voelt je zelfverzekerd en gezond. Wanneer dit niet zo is dan kan het goed zijn dat 1 van je chakra’s je een signaal geeft. Wat gaat er niet helemaal optimaal? Met welk chakra hangt dit samen? Zo weet jij wel chakra wel wat extra energie kan gebruiken. Ga hiermee aan de slag en voel je weer goed!

Als integraal therapeut maak ik gebruik van het energetisch systeem van mijn cliënten. Een onderdeel van dat systeem zijn chakra’s. Als deze niet helemaal goed functioneren, stroomt de energie niet goed en krijg je klachten. Een goede werking betekent een gezond lichaam en een gezonde geest. Denk jij dat (1 van) jouw chakra’s ook meer energie kan gebruiken? Klik hier voor meer informatie of het maken van een afspraak.