Vind jij het moeilijk om alle remmingen tussen de lakens los te laten? Schaam jij je of voel jij je onzeker in de slaapkamer?
Grote kans dat jouw ouders met je mee naar bed gaan!

Sensuele basis

Alle meningen en opvattingen die je in het leven meekrijgt, beïnvloeden jouw avonturen tussen de lakens. Vooral je ouders zijn hierin belangrijk. En dat is ook logisch! Jouw ouders waren jouw belangrijkste rolmodellen. Zij zorgden voor jou en waren een voorbeeld. Ook in de slaapkamer grijp je terug op wat zij jou hebben geleerd. Hoe zij met elkaar en met jou omgingen en hoe er bij jullie thuis over vrijen werd gepraat, vormt jouw sensuele basis. De basis die ook bepaalt of jij je schaamt of onzeker voelt tussen de lakens.

Schaamte en onzekerheid

Als jij je nu bijvoorbeeld ongemakkelijk voelt bij aanraking, kan dat komen doordat jouw ouders jou en elkaar (in jouw bijzijn) nooit liefdevol aanraakten. Vrijen is voor jou in dit geval waarschijnlijk ook niet gemakkelijk. Want vrijen zonder aanraking is net zo moeilijk als lopen zonder benen. Of misschien werd er bij jouw thuis nooit over vrijen gesproken. En als er dan een keer wel iets gezegd werd dan was dat op een negatieve of waarschuwende manier. Onbewust hoorde jij hierin de boodschap dat vrijen niet normaal en goed is. In de slaapkamer is het daardoor lastiger voor jou om je helemaal te laten gaan. Of misschien hebben je ouders je wel wat verteld, maar heb jij nooit de ruimte gevoeld om jouw vragen te stellen. Het resultaat hiervan is dat jij het heel erg moeilijk vindt om met jouw partner te praten over jouw sensuele wensen en verlangens.

Dit zijn een paar voorbeelden van hoe het gedrag en de mening van jouw ouders tijdens het opgroeien ervoor kunnen zorgen dat jij je ook jaren later schaamt en onzeker voelt tussen de lakens. Onbedoeld zijn jouw ouders jouw genotsaboteurs geworden. Wil jij ook weten of jij jouw ouders mee naar bed neemt? Zo kom je erachter!

Stap 1.
Schrijf een aantal punten op die kenmerkend waren voor hoe je ouders tijdens jouw opvoeding met seksualiteit omgingen. Raakten ze elkaar aan? Hoe toonden ze aan jou hun liefde? Werd er over vrijen en zelfbevrediging gepraat? Zag jij jouw ouders of broers/zussen wel eens naakt? Hoe reageerden ze toen jij voor het eerst ongesteld werd? Werd er toen ook gepraat over de kans om zwanger te raken? Hoe werd dat gedaan? Was jouw eerste vriend(innet)je welkom bij jullie thuis?

Stap 2.
Hoe voel en denk jij over deze punten? Ben je het er mee eens? Zo ja, denk je dat andere mensen die je kent en vertrouwt er ook zo over denken? Als zij er anders over denken, hoe voel je je dan bij hun mening? Hoe voel je je bij het idee om bepaalde punten in de prullenbak te gooien en een eigen/andere opvatting te volgen?

Stap 3.
Als je je ongemakkelijk voelt wanneer je deze punten leest, als je ziet dat bepaalde punten duidelijk in jouw leven voorkomen of als je van mening bent dat de momenten in de slaapkamer beter zouden worden wanneer je dingen anders aanpakt, dan heb jij je genotsaboteur gevonden.

Stap 4.
Je kan er genoegen mee nemen om alleen te weten wat jou tegenhoudt om echt te genieten tussen de lakens. Je kunt er ook iets aan proberen te doen. Lezen over vrijen, erover praten met vrienden/je partner of leren hoe jij die schaamte en onzekerheid los kunt laten kunnen hierbij helpen.