Het is niet zo dat je depressief bent (of juist wel), maar heel blij, vrolijk en energiek ben je de laatste tijd ook niet. Nou ja, het doet ook weer niet zoveel pijn dat je heel de dag aan de pijnstillers zit en niets meer kunt doen (of juist wel). Alleen het is wel zo gevoelig dat je de pijn regelmatig voelt. Herken je dit? Gaat het met jou ook niet helemaal lekker?

 Signalen van je lichaam.

Dit zijn signalen van je lichaam. Er is een grote kans dat je chakra’s niet helemaal goed werken. Denk je nu: Chakra’s wat een zweverig gedoe! Ja het klopt dat de meeste mensen ze niet kunnen zien. Ook niet op röntgenfoto’s of op een scan. Sterker nog ik kan ze ook niet zien. Maar betekent dat dat ze er niet zijn of dat het zweverig is? Als mijn man ’s nachts naast me ligt zie ik hem in het donker ook niet.  Wanneer ik mijn hand naar hem uitstrek, voel ik hem en weet ik dat hij er wel is. Zonder twijfel.  Zo zijn er nog een hoop dingen die ik niet zie, maar wel ruik, voel, hoor of proef waardoor ik weet dat het er is. Zo is dat ook bij chakra’s. Die voel ik en daarom weet ik dat ze er zijn. Misschien kan jij dat ook wel als je het probeert. En ik weet ook wat er gebeurt als ze niet optimaal werken. Ik weet zeker dat jij dit ook merkt. Geen overdreven zweverig of spiritueel gedoe. Zo is het gewoon.

Batterijen.

Oke, chakra’s. Je ziet ze niet, ze zijn er wel. Maar wat zijn ze nu precies? Het woord chakra is Sanskriet en betekent in het Nederlands wiel. Deze naam hebben ze gekregen, omdat als je een chakra zou kunnen zien het eruit ziet als een wiel of als een soort bloem met blaadjes. Om hun werking te begrijpen vergelijk ik ze vaak met batterijen. Ze nemen energie op (worden opgeladen) en geven energie af waardoor ze dingen in werking zetten. Wanneer een batterij in bijvoorbeeld een afstandsbediening niet goed werkt, dan moet je vaker op de knopjes drukken om naar de volgende zender te zappen. Worden de batterijen niet opgeladen dan raken ze leeg en kan je op knopjes blijven drukken maar gebeurt er niets. Zo is het ook bij chakra’s. Als ze leeg raken kunnen ze niet genoeg energie aan je lichaamsfuncties, emoties, etc. geven en ontstaan er klachten.

functioneren van lichaam, denken en emoties.

Je lichaam heeft 7 hoofdchakra’s. Zij bevinden zich aan de voorkant van je bovenlichaam. Met een steeltje zijn zij verbonden aan de Kundalini. Dit is een energiestroom die door en rondom de wervelkolom loopt. Hoewel je lichaam meer chakra’s heeft, zijn het deze hoofdchakra’s die de meeste invloed hebben op het functioneren van je lichaam, je denken en je emoties.

7 hoofdchakra’s.

De naam van de meeste chakra’s zegt al iets over waar ze zich in je lichaam bevinden. Het basischakra wordt ook wel wortel- of stuitchakra genoemd. Dit chakra is dan ook het onderste chakra en zit bij je billen. Dit chakra is belangrijk voor je basis. Oftewel overleving, stabiliteit, zelfvoorziening en lichamelijk gezien je onderlichaam. Het miltchakra, sacraal chakra of seksueel centrum genaamd, is het 2e chakra. Dit chakra hangt samen met je behoeften van seksualiteit, verlangens, creativiteit en voeding. Daarna komt de zonnevlecht of solarus plexus net boven je navel. Het is het centrum dat te maken heeft met al je gevoelens. Het 4e chakra is het hartchakra ter hoogte van je hart. Dit chakra heeft invloed op liefde, compassie, verdriet, eenzaamheid en in lichamelijk opzicht met onder ander je hart en bloedsomloop. Dan komen we aan bij je keel en het keelchakra. Door de ligging is het niet heel onverwacht dat dit chakra te maken heeft met jezelf uiten en communicatie. Daarnaast is het ook een belangrijk chakra voor je huid, schildklier, keel, neus en oren.  Het 6e en 7e chakra zijn het voorhoofd- en kruinchakra. Ook hun naam zegt al waar je ze kunt vinden. Door hun ligging hebben beide chakra’s te maken met je hoofd en hersenen en de daarbij komende zaken als hoofdpijn en piekeren.

Dit is een hele korte en bondige samenvatting van de chakra’s en welke klachten je kunt krijgen wanneer ze niet goed functioneren. In deze blog ga ik hier dieper op in.

Krijg jij signalen van jouw chakra’s?

De mate waarin een chakra werkt bepaalt of het wel of niet goed met je gaat. Hebben ze te weinig energie dan gaan ze lichamelijke en geestelijke signalen afgeven. Herken je deze signalen en doe je er iets mee, dan zal het snel weer beter gaan. Gebeurt dat niet dan kan het zijn dat je serieuze klachten krijgt die je belemmeren. Want, wanneer je je lichamelijk of geestelijk niet helemaal lekker voelt, heeft dit invloed op heel je leven. Het zorgt er niet alleen voor dat het leven lastig of niet leuk voor je is. Het bepaald ook jouw liefdesleven, je vriendschappen en band met je familie, hoe je bent als ouder, je functioneren op je werk en hoe fit en gezond je je voelt. Zeg eens eerlijk: hoe lekker gaat het met jou?

Meer informatie.

Als integraal therapeut maak ik gebruik van het energetisch systeem van mijn cliënten. Een onderdeel van dat systeem zijn chakra’s. Als deze niet helemaal goed functioneren, stroomt de energie niet goed en krijg je klachten. Een goede werking betekent een gezond lichaam en een gezonde geest. Denk jij dat (1 van) jouw chakra’s ook meer energie kan gebruiken? Klik hier voor meer informatie of het maken van een afspraak.