Al zolang mensen bestaan worden planten en kruiden gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. Hoewel er tegenwoordig ook synthetische medicijnen beschikbaar zijn, hebben zij de plaats van de natuurlijke geneesmiddelen niet helemaal ingenomen. Veel geneeskrachtige planten worden juist in de reguliere gezondheidszorg nog steeds gebruikt. En wist je dat veel medicijnen gebaseerd zijn op de werking van kruiden en planten?

Kruiden zijn niet altijd het juiste middel.

Geneeskrachtige planten hebben over het algemeen minder bijwerkingen dan synthetisch vervaardigde medicijnen. Toch kunnen ze wel bijwerkingen veroorzaken. Daarom zijn er situaties waarin je beter geen natuurlijke geneesmiddelen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, bij auto-immuunziektes, kanker of (open) verwondingen. Ook zijn kruiden niet het juiste middel wanneer je erg ziek bent. Overleg altijd met je arts of apotheker of je de geneeskrachtige plant kunt gebruiken.

De effectiviteit van kruiden.

Het juiste product, de correcte dosis en gebruiksduur zijn bepalend voor de effectiviteit. Zo werkt kamille bijvoorbeeld rustgevend. Maar er zit een verschil in de werking tussen kammillethee die je in de supermarkt koopt en de thee van kamillebloesems. Dit komt doordat de thee van kamillebloesems volledig bestaat uit de werkzame stoffen met de bedoeling om rust te geven. Terwijl de thee uit de supermarkt is gemaakt van meerdere delen of mindere kwaliteit kamille met als doel dat het een lekker kopje thee oplevert. Wil je echt profiteren van de werking van de kruiden, kies dan ook voor een goed product.

Hoe je kruiden kan gebruiken.

In het dagelijks leven zijn kruiden op veel verschillende manieren te gebruiken ter ondersteuning van je gezondheid. Denk aan thee, bad- of lichaamsolie, etherische oliën, tincturen, inhalaties of aftreksels. Hoe ze te gebruiken zijn is afhankelijk van hoe ze bereid zijn. En dit wordt vaak bepaald door van welke plantendelen ze gemaakt zijn.

Thee.

Thee is waarschijnlijk de meest bekende manier van het gebruik van kruiden. Je hebt vast weleens een kopje kruidenthee gedronken. Thee wordt gemaakt van gedroogde plantendelen of van verse ingrediënten. Gebruik je gedroogde plantendelen, wat vaak het geval is wanneer je kruidenthee koopt, dan is het belangrijk dat je de thee 5 tot 10 minuten laat trekken. Bij verse ingrediënten is 2 tot 5 minuten voldoende. Haal het zakje of thee-ei vervolgens uit je glas en je kunt het drinken. Om ervoor te zorgen dat de werkzame stoffen niet vervliegen is het belangrijk dat je de thee afgedekt laat trekken en wacht ook niet te lang met het opdrinken.

[activecampaign form=1]

Tinctuur.

Een tinctuur is een kruidenmiddel dat wordt gemaakt door delen van de plant in een glazen fles met dop te doen en hier alcohol overheen te gieten. Het mengsel wordt iedere dag geschud en na een paar weken is het klaar. Doordat de tinctuur op basis van alcohol gemaakt wordt, is hij 6 tot 12 maanden houdbaar. Je kunt ze gebruiken door druppeltjes met water in een glas te mengen en dat op te drinken of rechtstreeks een paar druppeltjes op je tong te doen.

Etherische olie.

Etherische oliën zijn oliën met een hoge dosering van de kruiden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld massage olie. Veel etherische olie kan je puur innemen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een paar druppeltjes op een zakdoek doen en de geur inademen.

Inhalatie.

Zoals hiervoor als is gezegd kan je de geur van de etherische olie inademen. Een andere vorm van inhaleren is het gebruiken van verse of gedroogde plantendelen. Veel geneeskrachtige planten zijn rijk aan etherische oliën. Doe verse of gedroogde kruiden in een grote, niet te diepe, schaal, giet hier kokend water bij, buig je hoofd over de schaal en bedek je hoofd met een handdoek. Op deze manier kan je de opstijgende dampen inademen tot het water afgekoeld is. Dit is een hele fijne en effectieve manier wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent.

Aftreksels.

En als laatste kan je ook aftreksels maken. Aftreksels zijn eigenlijk een soort thee. Alleen niet alle plantendelen geven hun inhoudsstoffen goed af wanneer ze worden overgoten met warm water. Dit zijn voornamelijk wortels, schors en houtige delen, zoals bijvoorbeeld valeriaan. In dit geval giet je koud water op de kruiden en laat je het mengsel een paar uur staan. Vervolgens breng je het aan de kook. Eenmaal klaar zeef je de plantendelen eruit. Een aftreksel kan je zowel koud als opgewarmd drinken.

Belangrijk.

Er zijn honderden kruiden en planten met een geneeskrachtige werking. Of je nu makkelijker in wilt kunnen slapen, verkouden bent of meer rust in je hoofd wilt. Er is altijd wel een kruid dat je in kunt zetten ter ondersteuning van je gezondheid. Doordat je kruiden op verschillende manier kunt gebruiken, is er altijd een manier die bij je past. Let wel op! Ben je ziek, heb je een verwonding, gebruik je medicijnen of ben je zwanger? Informeer eerst bij je huisarts of apotheker of je het natuurgeneesmiddel kunt gebruiken. En wanneer je kruiden gebruikt, kies dan voor middelen van goede kwaliteit.  

 

Ter ondersteuning van mijn consulten zijn bij mij een aantal huidoliën en kruidenthee ’s verkrijgbaar. Wil je hier meer over weten, neem contact met me op! 

1 + 15 =